Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Hyundai Blue-Will



Το Blue-will αποτελεί μια σπουδή της κορεάτικης εταιρείας, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε πριν 2 χρόνια. Όμως εσχάτως δόθηκε το πράσινο φως για την παραγωγή του εν λόγω οχήματος.


Πρόκειται για ένα τετραθέσιο, οικογενειακό, υβριδικό αυτοκίνητο το οποίο κατά την άποψη των ιθυνόντων της Hyundai θα κληθεί να λάβει το ρόλο του άμεσου ανταγωνιστή του Toyota Prius. Ο θερμικός κινητήρας που ενσωματώνει είναι ένας 1.6 λίτρων φυσικής αναπνοής ο οποίος αποδίδει 152 ίππους και είναι όμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στο καινοφανές coupé της φίρμας Veloster.

Η εν λόγω μηχανή είναι αμέσου ψεκασμού και χρησιμοποιεί συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων για καλύτερη απόκριση στα κλασματικά φορτία ενώ επίσης είναι πλήρως αλουμινένια για συγκράτηση της ολικής της μάζας.

Συνεργάζεται δε, όπως συμβαίνει και στο Prius, με ένα κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης. Ο ηλεκτροκινητήρας που χρησιμοποιείται είναι 136 ίππων και τροφοδοτείται από μια συστοιχία συσσωρευτών πολυμερών του λιθίου που εδράζονται χωροταξικά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η φόρτιση των μπαταριών είναι εφικτή με τη χρήση οικιακής πρίζας με άγνωστο προς το παρόν το απαιτούμενο χρονικό εύρος .



Το αυτοκίνητο επίσης διαθέτει μια καινοτομική δυνατότητα για την τροφοδότηση των επιμέρους συστημάτων χρηζόντων ηλεκτρισμού, όπως του κλιματισμού, των παραθύρων, του ηχοσυστήματος κτλ. Στην εξαγωγή λοιπόν, έχει τοποθετηθεί μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια η οποία εκμεταλλεύεται τα θερμά καυσαέρια προκειμένου να παράξει ρεύμα για τις ανωτέρω αναφερθείσες λειτουργίες.

Επιπροσθέτως χρησιμοποιείται οροφή με φωτοβολταϊκά panels η οποία ενεργοποιεί έναν ανεμιστήρα όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στον θάλαμο των επιβατών τις ζεστές ημέρες.

Η αυτονομία του οχήματος στην αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία είναι 64 χιλιόμετρα ενώ η μέγιστη θεωρητική με τη συνδρομή ασφαλώς και του θερμικού κινητήρα είναι πάνω από 1000 χιλιόμετρα.

Στο τετραθέσιο εσωτερικό δεσπόζει μια εντυπωσιακή οθόνη οργανικών φωτοεκπομπών διόδων η οποία πέρα από εκπληκτικό αισθητικό αποτέλεσμα προσφέρει πλήθος πληροφοριών στον οδηγό, ενώ ασφαλώς ο εξοπλισμός είναι πλήρης και υψηλής τεχνολογίας.

Ας ελπίσουμε στα πλάνα της μαζικής παραγωγής να περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή ήπειρος προκειμένου να δούμε στους δρόμους αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον όχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου