Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Nissan ESFLOW







Στη διεθνή έκθεση της Γενεύης (3-13 Μαρτίου) η Nissan έχει σκοπό να παρουσιάσει ένα συμπαγές ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα βασίζονται ως ένα βαθμό στο Leaf.
Το ESFLOW ωστόσο έχει αρκετές τεχνικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πεντάθυρο ηλεκτρικό hatch της εταιρείας.




Οι κινητήρες του θα είναι 2 και θα είναι επιφορτισμένοι ο καθένας με τον ένα τροχό του οπισθίου άξονος. Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι θα έχει χρησιμοποιηθεί και ανεξάρτητη ανάρτηση με προφανή οφέλη στην οδική συμπεριφορά.

Μέχρι στιγμής η Nissan δεν έχει δώσει τεχνικά στοιχεία για τους ηλεκτροκινητήρες, τη μέγιστη ισχύ και ροπή και την τελική ταχύτητα. Όμως η επιτάχυνση από 0-100 θα είναι κάτω από 5'' κάτι που τοποθετεί τη συγκεκριμένη σπουδή στην κατηγορία των supecars.

Εμπρόσθια όψη του ESFLOW όπου δεσπόζουν τα εκπληκτικής σχεδίασης φώτα με τεχνολογία φωτοεκπομπών διόδων.


Αυτός ο ρυθμός επιτάχυνσης είναι εφικτός διότι το αυτοκίνητο είναι πανάλαφρο αφού έχει κατασκευαστεί εξ' ολοκλήρου από αλουμίνιο ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μπλε άνθρακας σε ορισμένα σημεία του όπως στον οπίσθιο προφυλακτήρα, στους τροχούς και αλλού.

Οι μπαταρίες που είναι όμοιες με του  Leaf είναι με κατάλληλο τρόπο χωροταξικά τοποθετημένες ώστε να επιτρέπουν συμμετρική κατανομή των μαζών και χαμηλότατο κέντρο βάρους με αποτέλεσμα την υψηλή ανάπτυξη εγκάρσιας επιταχύνσεως και προσφέρουν μια αξιοπρεπέστατη αυτονομία 240 χιλιομέτρων ασφαλώς με συντηρητικό τρόπο οδήγησης.




Το εσωτερικό έχει και αυτό προσανατολισμό στην ελαχιστοποίηση της μεταφερόμενης μάζας αφού για παράδειγμα τα λεπτά καθίσματα των επιβατών είναι πακτωμένα στο αμάξωμα χωρίς τη δυνατότητα διαμήκους μετακίνησης. Αυτά που αντίθετα μετακινούνται είναι το τιμόνι και τα πετάλια προκειμένου ο οδηγός να βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Ελέγχονται δε by wire υπό την επίδραση ηλεκτρικής τάσης.

Η διαμήκης και περιφερειακή ορατότητα είναι εκπληκτική για σπορ αυτοκίνητο αφού το όχημα διαθέτει εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες οι οποίες μάλιστα δεν διακόπτονται από εμπρόσθιες κολώνες, ενώ κατά τη Nissan το roll-bar που είναι τοποθετημένο πίσω από τα καθίσματα προσφέρει υψηλότατη ακαμψία και είναι ικανό να δεχθεί εξ' ολοκλήρου το φορτίο μιας απευκταίας ανατροπής του αμαξώματος στην περίπτωση ατυχήματος.





Δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζική παραγωγή αλλά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο βασίζεται σε υφιστάμενη τεχνολογία του Ιάπωνα κατασκευαστή ίσως και να σημαίνει ότι δεν απέχει μακριά από αυτήν.

Μακάρι....



ΜΠΛΕ ΑΝΘΡΑΚΑΣ


Η Nissan έχει χρησιμοποιήσει σε ορισμένα σημεία του αυτοκινήτου μπλε άνθρακα. Ενδεχομένως να έχει χρησιμοποιηθεί και πλαστικό οπότε θα θεωρείτο πλαστικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν έχω περαιτέρω πληροφόρηση. Τι είναι όμως ο μπλε άνθρακας και γιατί ονομάζεται έτσι ;

Στη γη ως γνωστόν παράγεται διοξείδιο του άνθρακα από τις διάφορες ρυπογόνες δραστηριότητες των ανθρώπων (ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές, βιομηχανία κτλ). Τα δέντρα στην επιφάνεια της γης μέσω της φωτοσύνθεσης δεσμεύουν τον άνθρακα από τους ρύπους και απελευθερώνουν οξυγόνο. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ο κύκλος του πράσινου άνθρακα.

Όμως χλωρίδα δεν υπάρχει μόνο στην επιφάνεια αλλά και στις θάλασσες και παρ' όλο που η θαλάσσια χλωρίδα είναι σε ποσότητα ένα πολύ μικρό κλάσμα της επίγειας εντούτοις είναι υπεύθυνη για παραπάνω από τη μισή μετατροπή του άνθρακος παγκοσμίως. Η αντίστοιχη μετατροπή λοιπόν που συμβαίνει στις θάλασσες ονομάζεται κύκλος του μπλε άνθρακα.

Η χρήση λοιπόν του εν λόγω υλικού στο ESFLOW θέλει να τονίσει τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό του αυτοκινήτου και την καθαρή μετακίνηση. Έξυπνη ιδέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου