Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ford Focus electric




Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου όταν βλέπω κατασκευαστές των οποίων τα τετράτροχα απευθύνονται στο ευρύ κοινό να εξελίσσουν ηλεκτρικά οχήματα. Πολύ περισσότερο δε όταν το υλοποιούν σε εκδόσεις ήδη υπαρχόντων και πολύ δημοφιλών μοντέλων με τρανό παράδειγμα το Ford Focus mk3.





Η Ford λοιπόν στην τρίτη έκδοση του νέου Focus αποφάσισε το ομολογουμένως τολμηρό εγχείρημα του να κατασκευάσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα χωρίς να του δώσει ένα ξεχωριστό όνομα γεγονός που μας ενημερώνει για το πόσο σημαντική είναι για την εταιρεία η ηλεκτροκίνηση, ενώ κάτι τέτοιο θα επιδράσει θετικά και στην ευκολότερη ψυχολογική και επί του πρακτέου αποδοχή του κοινού.

Το ηλεκτρικό Focus δεν έχει σημαντική οπτική διαφοροποίηση σε σχέση με το αντίστοιχο θερμικό με τις διαφορές να εντοπίζονται στο εμπρόσθιο μέρος κυρίως καθώς και στην φωτιζόμενη με φωτοεκπομπές διόδους εσοχή για τη επαναφόρτιση των συσσωρευτών η οποία ενημερώνει τον οδηγό με ευχερή τρόπο για το επίπεδο φόρτισης του αυτοκινήτου ανάλογα με το αν φωτίζεται ολόκληρο το στεφάνι ή όχι.




Τα υφιστάμενα τεχνικά στοιχεία για το νέο Focus δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα ευρέως ωστόσο ο συντελεστής αεροδυναμικής για το θερμικό Focus είναι 0.295 τιμή ιδιαίτερα ικανοποιητική για ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο. Υποψιάζομαι δε πάντως, ότι το ηλεκτρικό θα έχει λίγο καλύτερες αεροδυναμικές επιδόσεις γιατί σε τέτοιου είδους οχήματα αυτό αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να υπάρχει αξιοπρεπής αυτονομία.

Στον τομέα της προώθησης συναντούμε έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που αποτελεί αρκετά δημοφιλή επιλογή στα τρέχοντα ηλεκτρικά οχήματα. Η απόδοσή του στο πλήρες φορτίο είναι 140 ίπποι και η ροπή του 320 Nm. Δεν έχω πλήρη στοιχεία για τα δεδομένα του ηλεκτροκινητήρα αλλά αυτά είναι για το Focus BEV που είχε εμφανιστεί ως σπουδή από τη Ford το 2009 στην προηγούμενη γενιά του αυτοκινήτου και πιθανότατα είναι όμοιος με τον τρέχοντα.

Η δε μετάδοση πραγματοποιείται μέσω ενός απλού μειωτήρα στροφών με μια σχέση ουσιαστικά. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μια ιδιαίτερα σύγχρονη συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που έχει ενεργειακή χωρητικότητα 23 kWh και σύμφωνα με τη Ford είναι επαρκής για μια αυτονομία της τάξεως των 160 χιλιομέτρων, ενώ ψύχεται και θερμαίνεται αναλόγως των συνθηκών μεσώ ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου υδραυλικού κυκλώματος. Ο δε χρόνος φόρτισής της είναι 4 ώρες στο μονοφασικό ρεύμα που έχουμε στα σπίτια μας.




Ασφαλώς αυτή η ανωτέρω αναφερόμενη τιμή της αυτονομίας αποτελεί τη μέγιστη δυνατή θεωρητικά και πρέπει να αφορά μετακίνηση εντός αστικού περιβάλλοντος γιατί η αντίστοιχη σε ταχύτητες ταξιδιού θα είναι σαφώς χαμηλότερη.

Οι επιδόσεις επιτάχυνσης δεν είναι γνωστές αλλά για το τυπικό 0-100 δε θα πρέπει λογικά να είναι χειρότερες από 10-11''. Η τελική ταχύτητα είναι 135 χλμ/ώρα και αν και δεν έχω περαιτέρω πληροφόρηση είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι συνειδητά ηλεκτρονικά περιορισμένη γιατί η ισχύς και η αεροδυναμική επίδοση του οχήματος θα επέτρεπε τελική ταχύτητα άνω των 200 χλμ/ώρα αλλά κάτι τέτοιο θα συνέτριβε την αυτονομία.

Η κατανομή των μαζών λόγω της οπίσθιας τοποθέτησης των μπαταριών θα είναι ασφαλώς καλύτερη από του θερμικού Focus ωστόσο το βάρος θα είναι σίγουρα και αυτό αυξημένο με μια εκτίμηση των +200 κιλών να είναι αρκούντως ρεαλιστική.

Στον τομέα της ανάρτησης υφίσταται ανεξάρτητη διάταξη σε όλους τους τροχούς με τον εμπρόσθιο άξονα να διαθέτει McPherson με ψαλίδια βάσεως και τον οπίσθιο την ιδιαίτερα σοφιστικέ και διάσημη πια αρχιτεκτονική της Ford (control blade) των 5 συνδέσμων που προσφέρει εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά στην ποιότητα όχησης και στο δυναμικό έλεγχο του οχήματος.

Η ανωτέρω διάταξη το καθιστά και το μοναδικό αμιγώς ηλεκτροκίνητο μικρομεσαίο όχημα με πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση.

Η πέδηση είναι ασφαλώς αναγεννητική και εκμεταλλεύεται ως και το 90% του θερμικού προϊόντος εκ τριβής που παράγεται κατά τη διάρκειά της προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους συσσωρευτές.




Το εσωτερικό είναι εντυπωσιακό με υψηλής ποιότητας υλικά και φουτουριστικό σχεδιασμό ως οφείλει ένα όχημα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ο δε εξοπλισμός είναι υπερπλήρης ενώ το σύστημα πλοήγησης ενημερώνει τον οδηγό για το αν μπορεί να επιτευχθεί η επιλεχθείσα διαδρομή με το εκάστοτε υπάρχον επίπεδο φόρτισης προκειμένου να μη βρεθεί προ απροόπτου.

Πληροφόρηση περί τιμής κτήσεως δεν υπάρχει ακόμα αφού ο χρονικός ορίζοντας διάθεσιμότητος του αυτοκινήτου δεν είναι μικρότερος από 1 χρόνο στην Ευρώπη αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να διατεθεί σε τιμή κάτω των 40.000 €.



ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ



Ας επιχειρήσουμε μια ρεαλιστική εκτίμηση κόστους μετακίνησης με το συγκεκριμένο όχημα στην Ελλάδα. Το εν λόγω αυτοκίνητο εφοδιάζεται με συσσωρευτές που έχουν χωρητικότητα 23kWh. Αν υποτεθεί ότι είμαστε εντός του πλαισίου του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ με την κιλοβατώρα να κοστίζει 0,06452  €  και λαμβάνοντας υπόψιν την ανακοινώσιμη αυτονομία της Ford των 160 χιλιομέτρων σε αστικό περιβάλλον,

με απλή αριθμητική εφαρμογή καταλήγουμε ότι για να επαναφορτίσουμε πλήρως το αυτοκίνητο χρειαζόμαστε 1,48 €. Με το εν λόγω ποσό δε, δυνάμεθα να διανύσουμε μια απόσταση 160 χιλιομέτρων.

Για να διανύσουμε την αντίστοιχη απόσταση σε αστικό περιβάλλον με ένα μέσο βενζινοκίνητο όχημα αντίστοιχης ισχύος το οποίο καταναλώνει με συντηρητική εκτίμηση 9 λίτρα/100 χιλιόμετρα χρειαζόμαστε με την τρέχουσα τιμή της αμόλυβδης που είναι 1.60 €,  14.4 λίτρα ήτοι 23,04  €.

Αν κάνουμε μια τελική αναγωγή θα διαπιστώσουμε ότι η ''κατανάλωση'' του ηλεκτρικού οχήματος είναι 0,58 λίτρα/100 χιλιόμετρα ενώ του αντίστοιχου θερμικού είναι 9 λίτρα/100 χιλιόμετρα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου