Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Chevrolet Spark EV



Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία έχει φτιάξει το όνομά της, με τις διάφορες Corvette και Camaro που παρουσιάζει κατά καιρούς, πειραματίζεται εντόνως με την καθαρή αυτοκίνηση. Έτσι έχει ήδη παρουσιάσει το Volt, το οποίο είναι ένα εκτεταμένης ηλεκτρικής λειτουργίας υβριδικό όχημα και τώρα μας συστήνει την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του μικρού της Spark. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται...



Παραδοσιακά αυτό που τραβάει την προσοχή σε ένα ηλεκτρικό όχημα είναι ο κινητήρας που διαθέτει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, που είναι σαφώς ανώτερα από οποιονδήποτε θερμικό κινητήρα διατίθεται αυτήν την στιγμή στο παγκόσμιο αυτοκινητικό γίγνεσθαι.

Η καρδιά λοιπόν του ηλεκτρικού Spark είναι ένας κινητήρας μόνιμου μαγνήτη ο οποίος αποδίδει 134 ίππους και μέγιστη ροπή 542 Nm, που είναι στα επίπεδα μιας Ferrari 458 Italia. Ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης ωστόσο είναι χαοτικά υψηλότερος από τον κινητήρα της 458, μιας και αναμένεται περίπου στο 90% σε αντίθεση με το 30% του δημιουργήματος του Maranello.




Ο ηλεκτρικός κινητήρας του Spark τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών ενεργειακής πυκνότητος 21 kWh, η οποία κατά τον κατασκευαστή είναι επαρκής για μια αυτονομία της τάξεως των 130 χιλιομέτρων. Αυτή εδράζεται χωροταξικά, εγκαρσίως στον οπίσθιο άξονα, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των μαζών σε σχέση με το θερμικό Spark.

Ο δε χρόνος φόρτισης  σε συμβατική οικιακή πρίζα 240 V και 15 A είναι λίγο κάτω από 7 ώρες. Η Chevrolet ωστόσο διαθέτει και μια τεχνολογία ταχύτατης φόρτισης που γεμίζει τις μπαταρίες σε μια στάθμη ως το 80% της μέγιστης εντός 20 λεπτών, ενώ δίνει εγγύηση 8 χρόνων ή 160000 χιλιομέτρων για τους συσσωρευτές. H δε αυτονομία της αναμένεται στα επίπεδα των 130 χιλιομέτρων, ασφαλώς με την συνδρομή της αναγεννητικής πέδησης.



Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, το τυπικό 0-100 έρχεται σε λίγο πάνω από 8'', όμως οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες θα είναι αναμφίβολα επιπέδου υπεραυτοκινήτου. Σε ότι αφορά την τελική ταχύτητα, η μη ανακοινώσιμη τιμή της προς το παρόν, θα είναι οπωσδήποτε βαρύτατα περιορισμένη για λόγους αυτονομίας.

Το αυτοκίνητο αναμένεται να διατεθεί σύντομα σε επιλεγμένες περιοχές της Αμερικής, προεξαρχούσης της California, η οποία προωθεί πολύ την καθαρή μετακίνηση, σε τιμές λίγο πάνω από τα 30000$.

Για παγκόσμια διάθεση, η Chevrolet δεν έχει ανακοινώσει κάτι ακόμα, συνεπώς μόνο να το ευχόμαστε και να το ελπίζουμε μπορούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου