Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Μοντέρνα συστήματα μετάδοσης





Είναι αλήθεια πως ένας από τους τομείς ο οποίος είχε μείνει πίσω σε εξέλιξη σε σχέση με τα αλματώδη άλματα που συντελλούντο στους άλλους τομείς που απαρτίζουν ένα αυτοκίνητο ήταν τα κιβώτια ταχυτήτων.





Για πολλά χρόνια υπήρχαν ασφαλώς τα χειροκίνητα και η εναλλακτική τους μορφή τα αυτόματα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα χειροκίνητα και απλά είχαν λόγο ύπαρξης για την άνεση που προσφέρουν σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου εντός πόλεων.

Μια άλλη διαμόρφωση είναι τα κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT (Continuously Variable Transmission) τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα αυτοκίνητα γιατί δεν αντέχουν μεγάλες ροπές στρέψης τουλάχιστον προς το παρόν ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα κάθε λογής scooters που κυκλοφορούν στους δρόμους


Μια πραγματικά εναλλακτική λύση του χειροκίνητου η οποία να αφορούσε και τους λάτρεις της οδήγησης δεν υπήρχε μέχρι που η VW έφερε σε μαζική παραγωγή ένα αυτοματοποιημένο χειροκίνητο κιβώτιο με την περίεργη ονομασία DSG (Direct shift Gearbox).




Το συγκεκριμένο κιβώτιο έχει θεμελιώδεις διαφορές σε σχέση με τα αμιγώς αυτόματα οι σημαντικότερες των οποίων είναι 2. Η πρώτη διαφορά είναι ότι δεν έχει μετατροπέα ροπής γεγονός πολύ θετικό για το βαθμό απόδοσης και για την κατανάλωση , ενώ η δεύτερη είναι η ύπαρξη δυο συμπλεκτών.



Σε τι εξυπηρετούν όμως οι 2 συμπλέκτες ; Στην πραγματικότητα ο ένας συμπλέκτης είναι επιφορτισμένος με τις μονές σχέσεις μετάδοσης 1,3,5 και ο δεύτερος με τις άρτιες σχέσεις μετάδοσης 2,4,6. Επί του πρακτέου όταν εμείς κινούμαστε με 1η ταχύτητα και επιταχύνουμε η ηλεκτρονική μονάδα του κιβωτίου αντιλαμβάνεται ότι θα αλλάξουμε σχέση και ο δεύτερος συμπλέκτης την έχει ήδη προεπιλέξει και όταν τελικά την πραγματοποιούμε η αλλαγή γίνεται ταχύτατα σε περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου διάστημα αδιανόητο για οποιοδήποτε χειροκίνητο κιβώτιο όσο ικανό χέρι και αν το χειρίζεται.




Η αλήθεια είναι ότι η VW δεν ήταν η πρώτη που κατασκεύασε σειριακό κιβώτιο αφού η πρώτη διδάξασα στον τομέα ήταν η FERRARI με το γνωστό στον πολύ κόσμο F1. Ωστόσο η αρχική του υλοποίηση ήταν αρκετά προβληματική τουλάχιστον στην FERRARI 360 MODENA που χρησιμοποιήθηκε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διέθετε έναν μόνο συμπλέκτη και η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν τότε ακόμη στα σπάργανα.


Tο δρόμο του DSG (S-TRONIC στη γλώσσα της AUDI) ακολούθησαν στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές. H BMW με τις διάφορες εκδόσεις του SMG(Sequential Manual Gearbox) που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη Μ3 καθώς και στις M5-M6 μια παραλλαγή με 7 σχέσεις μετάδοσης (η καινούργια Μ3 πλέον διαθέτει το M-Dual Clutch Transmission).

Η PORSCHE ιδιαιτέρως πρόσφατα υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία τοποθετώντας αρχικά στις facelift εκδόσεις της 997 το λεγόμενο Porsche DoppelKuplung Η MITSUBISHI με το Sport Shift Transmission στην δέκατη έκδοση του LANCER EVOLUTION και η ΝISSAN με τη δική της υλοποίηση στο supercar της το GT-R.




Η MERCEDES-BENZ έλαμπε διά της απουσίας της μέχρι πρόσφατα από τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Το πιο κοντινό που διέθετε σε αυτά ήταν το 7G-TRONIC το οποίο είναι ένα κλασικό αυτόματο 7+1 σχέσεων με μετατροπέα ροπής που όμως υποστηρίζει τη σειριακή λειτουργία ωστόσο δε μπορούσε να αντιπαρατεθεί άμεσα με αυτά. Τελικά η AMG ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των καιρών το τροποποίησε ελαφρώς προσθέτοντας έναν ακόμη συμπλέκτη και αφαίρεσε το μετατροπέα ροπής ώστε να εναρμονιστεί άμεσα με τον ανταγωνισμό. Το αυτοκίνητο που κατ' αρχήν το υιοθέτησε ήταν η MERCEDES SL 63 AMG με καταπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα της ταχύτητας των αλλαγών των σχέσεων.



Τα σειριακά κιβώτια ήρθαν για να μείνουν. Ήδη οι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στις δεύτερες και στις τρίτες γενιές αυτών και τα περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης είναι ακόμα υπαρκτά. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι κατασκευαστές που δεν έχουν ακόμα κάποιο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη προς διάθεση ήδη εξελίσσουν κάποιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου